Murter

Svatko tko jednom ljetuje na otoku, kažu da se taj doživljaj ne može usporediti s ničime. Ljepota prirode i mir otoka privlače brojne turiste. No otoci imaju i svoju manu, a to je nešto kompliciraniji i duži put koji do njih vodi. Ipak, otok Murter, najveći otok na šibenskom području, je sasvim druga priča. Smješten u srednjoj Dalmaciji, na vratima Kornatskog otočja, odvojen je od kopna samo kratkim pokretnim mostom.

Murter je privlačna točka nautičara, ali i svih ljubitelja tihog odmora. Počeci turizma u Murteru sežu u tridesete godine ovoga stoljeća, kada je u uvali Slanica izgrađena Češka Vila. Od tada na otok stižu brojni domaći i gosti iz cijelog svijeta. Veći dio otoka prekriven je stoljetnim stablima maslina i smokve što su i glavne tradicionalne kulture koju uzgaja domaće stanovništvo.

Osim Murtera kao najvećeg i najstarijeg naselja, na otoku se nalaze još tri mjesta: Betina, Jezera i Tisno. Betina je zbog svoje arhitekture jedno od ljepših mjesta na Jadranu, a uživa i status jadranskog centra drvene brodogradnje. Mjesto Jezera glasi kao jedan od najsnažnijih srednjodalmatinskih ribarskih centara, a njegov glavni adut, osim nautičkog turizma, je turističko naselje i kamp Jezera Village. Mjesto Tisno je najmlađe naselje na Murteru, a nastalo je na mjestu gdje otok Murter gotovo dodiruje kopno. U ljetnoj sezoni na Murteru se organiziraju razna sportska natjecanja, a prethodi im travanjska regata Murter - Kornati kao svojevrstan uvod u sezonu. Tradicionalne svečanosti su Sv. Roko (16. kolovoza) i Murterska fešta blagdana Male Gospe (8. rujna).

Murter nudi raznovrstan smještaj (hotel, apartmani, marina), no ono što ga čini posebnim su kampovi. Mnogi će se složiti kako boravak i ljetovanje na otoku ima posebnu čar. Prednost kampiranja na Murteru je ta što je gotovo dio kopna i od kojeg ga dijeli samo most. Bez trajekata i gužvi, kampisti za tren dolaze do otoka s prekasnom netaknutom prirodom i plažama.

Murterski akvatorij i kornatski arhipelag omeđeni su i ispresijecani s čak 14 pomorskih kanala, vrata i prolaza. Zbog blizine Kornata, sigurnih i odlično opremljenih marina, otok Murter je važno središte nautičkog turizma na Jadranu. Na otoku Murteru i obližnjim Kornatima postoji čak 5 marina, a u gradu se nalazi i brodogradilište, opremljeno za izradu svih vrsta malih i srednjih plovila. Marina Hramina nalazi se na sjeverozapadnom dijelu otoka Murter. Marina Betina smještena je na sjeveroistočnoj strani otoka Murtera, u istoimenom mjestu. Mjesto Jezera se mogu pohvaliti ACI-jevom marinom koja je jedna od najnagrađivanijih i ekološki najosvještenijih nautičkih centara sjeverne Dalmacije te dobitnica Plave zastave. Osim marina na otoku, treba spomenuti i kornatske marine ACI marinu Žut i Pišker.

Otok Murter nadaleko je poznat po prekrasnim uvalama i plažama među kojima se izdvajaju plaža Luke, Slanica, Podvrške, Čigrađa i Lovišće. Plaže i okolica uz razne ostale sadržaje i škole pružaju mogućnost aktivnog odmora uz jedrenje, ronjenje, tenis, trčanje, vožnju biciklom, boćanje, windsurfing, jogging, iznajmljivanje brodova.

Preporučeni link:
http://www.tzo-murter.hr/


          

  •