Dalmacija

Rijetke su turističke regije koje se mogu pohvaliti tolikim prirodnim raznolikostima kao što može Dalmacija. Najveća turistička regija Hrvatske podijeljena je u tri cjeline. Na sjevernom dijelu nalazi se tri tisuće godina stari grad Zadar, u srednjoj Dalmaciji je smješten grad Split, te na krajnjem jugu Dubrovnik čiji je stari dio grada na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Između njih smjestili su se manji primorski gradovi i mjesta među kojima se ističu Šibenik, Trogir, Makarska, Ston. Dalmacija je i dom četiri hrvatska nacionalna parka; Paklenice, Slapova Krke, Kornata i Mljeta. Važan dio turističke ponude su otoci; Kornatsko otočje, Murter, Brač, Korčula, Hvar, Vis. Koncentracija najljepših hrvatski otoka na malom području privlači mnogobrojne nautičare kojima je dostupan velik broj marina. Osim prekrasne prirode, mora i plaža, Dalmaciju posebnom čini hrana. Bogata gastronomska ponuda uključuje riblje specijalitete (lignje, sipe, hobotnice, škampi, jastozi...) pripremljene na razne načine, maslinovo ulje, pršut, razno povrće, slastice, te dalmatinska vina i razne likere.

Dalmacija ljeti nudi smještaj u mnogim hotelima, apartmanskim naseljima, privatnim kućama, na seoskim imanjima, u apartmanima. Velik broj hotela s pet zvjezdica smjestio se upravo u Dalmaciji, a svojim luksuzom se mogu pohvaliti i kampovi. Osim prekrasne prirode pridruženim sadržajima poput recepcija, vezova za brodove, mobilnih kućica i apartmana čine kompletna turistička naselja koja svojem gostu pružaju sve što mu je potrebno za kvalitetan i ispunjen odmor. Od početka kampiranja u Europi, Dalmacija se zbog prirode, prekrasne obale i mnoštva otoka smatrala najatraktivnijim područjem Hrvatske.

Temperatura mora tijekom ljetne sezone doseže 25 °C; a prosječna ljetna temperatura iznosi 24-26 °C što boravak u kampu čini posebno ugodnim. Na svim otocima i cijelom dužinom uskog kopnenog priobalja, proteže se mediteranska vegetacija (hrast crnika, alepski bor, dalmatinski crni bor) koji služe kao idealna baza i skrovište kamp kućicama, šatorima i apartmanima. Za kampiste je posebno atraktivna srednja Dalmacija, zbog blizine nacionalnih parkova i koncentracije gradova, mjesta i otoka s bogatom kulturom i povijesnom arhitekturom. U odabiru kampa u srednjoj Dalmaciji veliku ulogu ima i dobra prometna povezanost autoputom s ostatkom zemlje i Europom. Ljepota Dalmacije ogleda se i u turističkom naselju Jezera Village. Smješten u ribarskom mjestu, na otoku Murteru s pogledom na Nacionalni park Kornate nudi sve ono što Dalmaciju čini posebnom i prepoznatljivom u svijetu: lijepu prirodu, čisto more, gostoljubivost i odličnu hranu.


          

  •