Hrvatska

Mediteran kakav je nekad bio. Slogan Hrvatske turističke zajednice ne opisuje našu zemlju u potpunosti, no ipak upućuje na ono po čemu je Hrvatska najpoznatija u svijetu, a to su sunce, more i prekrasna obala.

Lijepo vrijeme je idealno da se istraži ekološki najočuvaniji prostor Europe kojeg krasi azurno-plava boja Jadrana i obala koja sa 1246 otoka spada u najrazvedenije na svijetu. Hrvatska ima i osam nacionalnih parkova. S Risnjakom, Paklenicom, Plitvičkim jezerima i Sjevernim Velebitom u planinskom te otočjem Kornatima, Mljetom, Brijunima i slapovima Krke u obalnom području, Hrvatska je pravi biser prirodne ljepote. O njezinoj kulturnoj baštini govore brojni muzeji, palače i crkve koji su nezaobilazno poglavlje UNESCO-ova popisa svjetske baštine.

Iako su glavni grad Zagreb, plodna polja i jezera kontinentalnog sjevera i sjeveroistoka zemlje, te pošumljene planine u Lici i Gorskom kotaru itekako lijepi i vrijedni pažnje, onaj slogan s početka priče turist će ipak najbolje doživjeti ljeti na našoj obali. Očuvani okoliš, stoljetna arhitektura, ugodna klima i čisto more krase u većoj ili manjoj mjeri gradove i otoke na Jadranu. Pula, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik, Lošinj, Cres, Rab, Murter, Brač, Hvar, Vis, Korčula samo su dio popisa.

Prednost hrvatske obale su i raznolike, prekrasne plaže. Stjenovite, šljunkovite, pješčane, plitke, duboke, s više ili manje hlada oduševljavaju i najzahtjevnije goste. Bez velikih valova i jakih morskih struja, Jadransko more je još od antičkih vremena bilo važan plovni put mnogih starih kultura. Hrvatska broji preko 50 marina koje imaju oko 16.000 vezova u moru i 8500 mjesta na kopnu. Ovisno o položaju razlikuju se po broju vezova ali i sadržaju koji nude. Ipak svima, od velikih gradova do manjih otočkih uvala, je zajedničko da se nalaze na zaštićenim lokacijama.

Hrvatska ljeti nudi smještaj u mnogim hotelima, apartmanskim naseljima, privatnim kućama, na seoskim imanjima, u apartmanima s dugom tradicijom. Posebno se ističe kvalitetom svojih kampova razasutima duž cijele obale. U Hrvatskoj se čak 25% svih turističkih noćenja ostvaruje u kampovima. Kultura kampiranja u Hrvatskoj postoji od samog početka kampiranja u svijetu. I ne samo to, Hrvatsku zbog položaja i prirodne raznolikosti koju kampisti izuzetno cijene, nerijetko nazivaju i Europskom kamping destinacijom broj 1. Ljestvica kvalitete je dodatno podignuta kada su kampovima pridodani dodatni sadržaj, mobilne kućice, sobe, apartmani. Iako je kvaliteta na svjetskoj razini, cijene kampova su među povoljnijima na Mediteranu. U ovoj priči o Hrvatskoj, otok Murter zauzima važno mjesto, nudeći na maloj površini sve ono najbolje što Hrvatska nudi svojim gostima.

          

  •