Kornati

”Posljednjeg dana stvaranja Bog je poželio okruniti svoje djelo i stvorio je Kornate od suza, zvijezda i daha”. Kada je George Bernard Shaw, irski književnik i Nobelovac, napisao ovu rečenicu vjerojatno nije ni slutio koliko će puta biti citiran. A razlog je jednostavan, ljepotu ovog nacionalnog parka nije lako ukratko opisati.

Kornatski arhipelag sastoji se od oko 150 otoka, otočića i hridi od kojih su 89 zbog izuzetnih ljepota krajolika, velike obalne razvedenosti i bogate morske flore i faune proglašeni 1980. godine nacionalnim parkom. Ovaj najrazvedeniji otočni ekosustav u Jadranskom moru, koji uključuje čak 12% svih otoka hrvatskog Jadrana (1264 otoka) raj je za nautičare koji obilaze puste otoke kroz uske morske prolaze, uživajući u pogledu na visoke klifove okrenute prema otvorenom moru i kupajući se u kristalno čistom moru romantičnih uvala. Na Kornatima je do sada popisano 537 biljnih vrsta na kopnu, 226 alga, oko 850 vrsta živih organizama u moru, a među njima 579 beskralježnjaka, 160 vrsta ribe, jedna vrsta kornjače i tri vrste sisavaca, od kojih i vrlo rijetka morska medvjedica.

Osim djela prirode, impresivna su i ona za koja je zaslužna ljudska ruka poput suhozida koji se prostiru na otocima. Svi su zidovi građeni od mora do mora, to jest s jedne strane otoka na drugu. Zid je visok toliko da ga ovca ne može preskočiti, niti prijeći na tuđi pašnjak. Osim suhozida dah oduzima i utvrda Tureta, najposjećeniji arheološki spomenik na Kornatima, sagrađen u 6. stoljeću za vrijeme bizantskog cara Justinijana.

Na području Nacionalnog parka postoji i osam uređenih i označenih planinarskih staza koje vode do vidikovaca s kojih je moguće vidjeti Kornate u cijelosti. A nakon šetnje najbolje se osvježiti dobrom kapljicom i hranom. Morske delicije koja se poslužuju u restoranima i konobama na Kornatima najčešće su ulovljene taj dan na otočju, ponekad i pred očima znatiželjnih gostiju.

Najljepši način obilaska Kornata je krstareći brodom. Cijene izleta, rute, vrijeme polaska i povratka i aktivnosti, određuju organizatori izleta, no uglavnom su u ponudi cjelodnevni izleti s polaskom ujutro (oko 9.00) i povratkom u poslijepodnevnim satima (oko 18.00). Zanimljiva činjenica je i ta da otok Murter nazivaju metropolom Kornata, što zbog geografske blizine, a što zbog činjenice da su stanovnici otoka Murtera vlasnici i suvlasnici velikog broja kornatskih otoka. Murter slovi kao najbolje mjesto za polazak prema Kornatima. Kao gostima turističkog naselja Jezera Village pobrinut ćemo se da što jednostavnije krenete put ovog prekrasnog otočja, i doživite njegovu ljepotu u cijelosti.

Preporučeni linkovi:
http://www.kornati.hr/
http://www.tzo-murter.hr/

 


          

  •